Geschiedenis

 Hoe het 66 jaar geleden begon

De Kolderstralen Carnavals vereniging heeft zijn oorsprong bij de OO Mess van vliegbasis Welschap van de Koninklijke Luchtmacht in Eindhoven.

In het jaar 1955 werd aan de bar in de OO Mess van het Beatrixkamp, aan het mess bestuur een voorstel gedaan om in november een carnavalsavond te organiseren, hetgeen in welwillende overweging werd genomen.
Kort daarop werd besloten om in november, rond de 11e, zo’n avond te organiseren, en wel op vrijdag 14-11-1955. Zo werd de carnavalsvereniging een feit. De naam “Kolderstralen” kwam voort uit werken met straaljagers en carnavals “kolder”, dus de naam “Kolderstralen” was geboren.
Het werd een grandioze eerste avond. Er was zowaar een raad van 11 die de avond draaiende hield. Die eerste avond mondde uit in suggesties en verzoeken om meer van zulke avonden te houden. Maar dat ging niet zomaar, alles moest per verzoekschrift aan de commandant worden aangevraagd. Het verzoek om op 10-02-1956 weer een carnavalsavond te mogen houden werd toegewezen. Tevens werd er door het mess bestuur besloten om ieder jaar van zulke avonden te organiseren.

In de jaren die volgden waren het steeds weer zeer geslaagde avonden. Er werden zelfs militaire bussen ingezet om de mensen uit de stad op te halen en weer thuis te brengen. De carnavals feesten werden altijd op vrijdagavond gehouden, omdat de inwonende militairen (700) dan ook in de gelegenheid waren om de avonden te bezoeken. De vrijdagavond is nog steeds het uitgangspunt van de Kolderstralen. Met het verstrijken van de jaren groeide de belangstelling van buiten zo sterk, dat per verzoek werd aangevraagd, om tijdens deze avonden getapt bier te mogen verstrekken. Dit mocht toen, we schreven inmiddels al 1961, alleen nog maar aan de officiële bar.

In het begin was het behelpen voor wat betreft de kleding. De eerste uniformen hebben menigeen in een lachbui doen uitbarsten. De kleding waarin gestart werd bestond uit een lange groen broek, blauwe stofjas, waaraan de panden en revers waren afgezet met rode stof, en een kartonnen(!) Napoleon steek. Deze creatie werd na enige tijd vervangen door een zwarte broek, en een rood jasje met zwarte revers. Ook de steken werden wat mooier.

Op veler verzoek werd er nog een extra avond georganiseerd en wel een avond waarop de prinsenwisseling moest plaatsvinden, het “Prinsenbal”. Natuurlijk werd ook deze avond weer op een vrijdag gepland. In de loop van de daarop volgende jaren kwamen er steeds meer verzoeken om meer avonden, en ook een middag voor de kinderen. Het OO Mess bestuur en een inmiddels samengesteld bestuur van de Kolderstralen gingen in bespreking, en werd op verzoek van de Kolderstralen de organisatie en financiële verantwoording in handen van de carnavalsvereniging gelegd.

Informatie verstrekt door : C. Koning en J. Vries